Datorita restrictiilor impuse si a situatiei actuale cauzate de virusul COVID-19 comanda dumneavoastra este posibil sa fie livrata cu intarziere.

Lansarea proiectui AAL engAGE

Lansarea proiectui AAL engAGE 1

 

Comunicat de presă

Lansarea proiectui AAL engANGE

Miercuri, 12.01.2022, 

a avut loc întâlnirea de lansare a proiectului european Active and Assisted Living (AAL) engAGE (Managing cognitivE decline through theater therapy, Artificial intelligence and social robots driven interventions). engAGE este un proiect european cu un buget total de circa 2 milioane de euro coordonat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Consorțiul este format din 6 parteneri din 4 țări: Lansarea proiectui AAL engAGE 2

  • Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, România (coordonator) 
  • Iris Robotics, Romania 
  • Tellu AS, Norvegia 
  • Karde AS, Norvegia
  • Spitalele universitare din Geneva, 
  • Elveția IRCCS INRCA, Italia

 

Proiectul engAGE pe scurt

Considerat inițial un efect normal al îmbătrânirii, afectarea cognitivă ușoară este un sindrom care afectează adulții în vârstă (nu numai), provoacă modificări și declin ale abilităților cognitive ale acestora. Pentru a gestiona astfel de efecte negative asupra bunăstării și sănătății, există o mare nevoie de tehnologii TIC inovatoare care să implice, să sprijine și să îndrume adulții în vârstă în formarea funcției cognitive într-o manieră destul de personalizată, luând în considerare starea cognitivă, preferințele și dorințele lor. 

Scopul proiectului engAGE este de a combate și încetini progresia declinului cognitiv, de a spori capacitatea intrinsecă a utilizatorilor și de a sprijini bunăstarea adulților în vârstă cu deficiențe cognitive ușoare prin furnizarea unui ecosistem de servicii care integrează:

 (1) monitorizarea holistică a capacității de desfășurare a activităților din viața de zi cu zi și bunăstare folosind dispozitive IoT,

 (2) învățarea automată pentru detectarea potențialului declin cognitiv și

 (3) intervenții conduse de roboti sociali folosind coaching și stimulare cognitivă. 

Intervențiile se vor face prin implicarea adulților în vârstă (și a îngrijitorilor acestora) în teatru și povestire prin împărtășirea narațiunilor despre evenimente și amintiri trăite sau prin dialog și joc de rol dramatic. Teatrul și povestirea pot îmbunătăți calitatea vieții și bunăstarea, permițând adulților în vârstă să-și păstreze identitatea, să reducă stresul, pierderea memoriei sau provocările de comunicare. Pentru a aduce pe piață sistemul inovator preconizat, va fi adoptată o metodologie de dezvoltare de co-creare care să implice peste 200 de utilizatori finali, cum ar fi adulții în vârstă cu deficiențe cognitive ușoare, îngrijitorii familiei și profesioniștii din domeniul sănătății. Testele de evaluare vor fi organizate și conduse de Spitalele Universitare din Geneva în Elveția, Karde AS din Norvegia și de Institutul Național pentru Îngrijirea Persoanelor Vârstnice din Italia.

Lansarea proiectui AAL engAGE 3

Contact

 Coordonator engAGE

Dr. Ionut Anghel

ionut.anghel@cs.utcluj.ro 

+40723353899

Lansarea proiectui AAL engAGE 4

Vrei să îl ai alături pe Pepper la următorul eveniment pe care îl organizezi? 

Discută cu un consultant