Datorita restrictiilor impuse si a situatiei actuale cauzate de virusul COVID-19 comanda dumneavoastra este posibil sa fie livrata cu intarziere.

TechnoHub Manufacturing: Imprimarea 3D și Viitorul Proceselor de Prototipare și Producție

Deși imprimarea 3D încă pare ceva de domeniul „SF” pentru mulți, această tehnologie își face deja simțită prezența din ce în ce mai mult în diverse ateliere de producție din țară. Motivul?  Nevoia din ce în ce mai mare de a crea machete și prototipuri cât mai repede, pentru a ține pasul cu un mediu comercial în continuă expansiune. Un astfel de exemplu este TechnoHub Manufacturing, un centru integrat de design, proiectare, manufactură și producție din Timișoara, care folosește echipamente de imprimare 3D oferite de IRIS Robotics. În acest articol, avem plăcerea de a-ți prezenta un interviu cu fondatorul Matei Ungureanu, care a creat TechnoHub Manufacturing ca soluție la o problemă întâlnită încă din facultate, legată de procesul de producție a machetelor arhitecturale.

IRIS Robotics: Ce este TechnoHub Timișoara? Cum a apărut ideea lui, și care este contribuția dumneavoastra în dezoltarea lui

M.U.: „TechnoHub Manufacturing este un hub tehnic, după cum îl indică și numele, născut din dorința de a oferi un răspuns pentru orice problemă tehnică, fie ea de producție, realizare de prototip, proiectare, design sau manufactură. Ideea unui TechnoHub a apărut din lipsa unui atelier de acest gen, pe care îl doream foarte mult în timpul facultății de arhitectură, unde, realizarea de machete arhitecturale era un strict necesar. Apoi, s-a susținut și cu diversele proiecte din care făceam și fac parte. Realizarea de proiecte, de la desen, design, prototip și manufactură este un proces greu de realizat când toate procedeele au loc în locuri diferite. TechnoHub Manufacturing propune un singur spațiu care să găzduiască toate aceste activități, sub un singur acoperiș. O hala de producție, Un etaj de birouri, mai multe ateliere de manufactură.”

IRIS Robotics: Care credeți că este rolul tehnologiei, în general?

M.U.: „Personal, consider că tehnologia ne ajută la orice proces de învățare, și creație, fie ea de domeniul tehnic, educațional, artistic, sau altele. Prin tehnologie și cu ajutorul ei, învățăm și evoluăm continuu.”

IRIS Robotics: Într-o lume ideală, cum ați folosi tehnologia în makerspace/hackerspace? Și ce v-ați dori cel mai mult să realizați prin asta?

M.U.: „Nu cred într-o lume de acest gen mereu vor exista hibe și greutăți din varii motive. Dar, încercând să-mi imaginez una, probabil că aș rămâne axat pe design, prototipare și producție, fără a-mi mai face griji de o piață de desfacere, lucrurile fiind clar stabilite. În această lume ideala, probabil fiecare ar avea un loc clar stabilit și și-ar cunoaste atribuțiile în detaliu,  lucrurile, în acest caz, mergând de la sine, fără întârzieri și decalaje datorate lipsei de cunoștințe sau profesionalism.”

IRIS Robotics: Care credeți că sunt principalele obstacole care v-au împiedicat de-a lungul timpului să atingeți acest ideal?

M.U.: „În principal, unul dintre cele mai mari obstacole, a fost dorința de a fi implicat în prea multe proiecte în același timp și imposibilitatea de a putea renunța la oricare dintre ele, fapt pentru care se datorează principala “întârziere” față de locul și nivelul la care aș fi vrut să mă aflu la acest moment. Apoi, ca și obstacole, au fost lipsa de personal calificat și problemele care apar odată cu asta, vremurile agitate, dar si alte motive care sunt sigur că pot fi găsite foarte ușor.”

IRIS Robotics: Care a fost impactul acestor noi tehnologii? Cum a reacționat comunitatea? Cine lucrează cel mai frecvent cu aceste echipamente din cadrul spațiului?

M.U.: „Tehnologiile de care dispune acest hub sunt mai diversificate și asta a fost mereu un plus față de posibili concurenți. Acestea erau deja oarecum cunoscute când am început lucrul serios, dar, folosirea lor concomitentă, era un proces cu totul nou. Comunitatea și publicul au reacționat în mare parte bine si cu entuziasm apropo de tehnologie. Problema era că toată lumea ar fi dorit să fie “free go charge”. Dar, incet-incet, am reușit să găsim o cale de mijloc. În prezent, clientela noastră este diversificata, de la fabrici de modele 3D din UK, la reclame luminoase, proiecte și diverse printuri, în țară. Menționez că aici includ toate tehnologiile de care dispunem și nu mă rezum doar la 3D Print.” Facem o mică paranteză aici. Tehnologiile pe care cei de la TechnoHub le folosesc sunt: CNC, FDM, SLM și print UV.
  • CNC – e o mașină de frezare.
cnc
  • FDM – este o tehnologie de printare (Fused Filament Printing) pe baza de filament.
3d print machete 3d
  • SLM – Selective laser melting, o tehnologie integrată pe echipamente de printare 3d, iar materialul principal e o pudră/pulbere și la printare folosește un laser/fascicul de lumină pentru a depune materialul în straturi.
slm
  • Print UV – o tehnologie cu care poți printa pe diverse obiecte și materiale.
print uv

IRIS Robotics: Aveați experiență cu tehnologia de printare 3D înainte să achiziționați echipamentele

M.U.: „Foarte puțină. Avusesem 2 imprimante chinezesti împreuna cu un coleg de facultate. Ulterior, el a rămas axat mai mult pe 3D Print, iar eu am plecat spre altele.”

IRIS Robotics: cum vi s-a părut procesul de pregătire? 

M.U.: „Foarte facil, de la comandă, la primire, la punere în funcțiune și învățat. Suportul tehnic a fost de foarte mare ajutor.”

IRIS Robotics: Ce planuri aveți pentru viitorul TechnoHub Timișoara?

M.U.: „TechnoHub Manufacturing se află pe o linie de dezvoltare ascendentă, iar planul este să menținem aceasta linie. Într-adevăr, o ascensiune ușoară, dar, nici Roma n-a fost făcută într-o zi. Învățăm continuu din toate proiectele, iar, pe viitor, dorința este de a deschide TechnoHub Manufacturing  în mai multe orașe, cu posibilitate de franciză. Acesta este un plan pe termen lung, dar, din punctul meu de vedere, realizabil.”

IRIS Robotics: Ați recomanda tehnologiile și serviciile oferite de IRIS Robotics?

M.U.: „Da, desigur, am fost foarte mulțumit de colaborarea de până acum si de ce nu, mă uit cu încredere și spre o colaborare viitoare, apropo de alte echipamente.”

În Concluzie

Așa cum ne spune Matei, poate că situația nu va fi niciodată una „ideală”. Însă fix asta ne provoacă să găsim soluții pentru problemele pe care le întâmpinăm, indiferent de domeniul de activitate. La IRIS Robotics, susținem toți antreprenorii care luptă pentru inovație și tehnologizare, și care crează, „încet încet” viitorul pentru noi toți.  Îi mulțumim lui Matei pentru interviu, și îi urăm succes în activitatea sa la TechnoHub Manufacturing. Pentru mai multe detalii despre produsele și serviciile oferite de IRIS Robotics, poți programa o discuție cu specialiștii noștri completând formularul de mai jos.

Consultanță Gratuită.

Experții noștri îți răspund la orice întrebare. Rezervă o consultație gratuită acum.