Datorita restrictiilor impuse si a situatiei actuale cauzate de virusul COVID-19 comanda dumneavoastra este posibil sa fie livrata cu intarziere.

Printarea 3D ca Hobby: Ghid complet pentru pasionații de tehnologie

În ultimii ani, tehnologia de printare 3D s-a transformat dintr-o unealtă specializată, frecvent utilizată pentru aplicații industriale, într-un hobby apreciat de pasionați din întreaga lume. Accesibilitatea, costurile reduse ale echipamentelor, resursele disponibile online și comunitățile formate în jurul noii tehnologiei, au condus astfel la popularitatea și acceptarea imprimantelor 3D, ce sunt astăzi văzute ca instrumente accesibile și valoroase pentru exprimarea creativității.

Despre tehnologia de printare 3D

Tehnologia de printare 3D este un proces de fabricare aditivă prin care sunt create modelele 3D, pornind de la un fișier digital, de tip .STL. Procesul de creare al modelelor este realizat prin turnarea succesivă a straturilor de material, până la formarea completă a obiectului. Materia primă prin care sunt realizate modelele 3D poate varia în funcție de tehnologia aleasă, de la plastic, rășini sau metale și permite o gamă largă de aplicații, finisaje, precum și etape de post-procesare.

Printarea 3D ca Hobby: Ghid complet pentru pasionații de tehnologie 1 De ce a devenit printarea 3D populară în rândul pasionaților?

Chiar dacă inițial tehnologia de printare 3D a fost valorificată în rândul companiilor de inginerie și a fabricilor, utilizatorii activi, care lucrau cu imprimantele 3D au ajuns la concluzia că posibilitățile de utilizare sunt nelimitate. Astfel, de la printarea pieselor de schimb, a subansamblelor și a prototipurilor în industrie, acum utilizatorii pasionați creează la imprimanta 3D obiecte pentru uz casnic, jucării pentru copii, elemente de decor, accesorii pentru acvariu și chiar mărțișoare.

  1. Accesibilitate și scăderea costurilor

În trecut, imprimantele 3D erau scumpe și adesea rezervate pentru utilizare industrială sau profesională. În ultimii ani, datorită progreselor tehnologice și creșterii concurenței pe piață, prețurile imprimantelor 3D au scăzut semnificativ. Acest lucru, a facilitat achiziția unei imprimante 3D de către un număr mare de utilizatori din întreaga lume, pentru a începe să le folosească din confortul propriei locuințe. Costurile unui astfel de echipament încep de la câteva sute de euro, iar pentru o imprimanta 3D fiabilă costurile medii ajung la aproximativ o mie de euro.

  1. Diversitatea materialelor disponibile

Cea mai frecventă tehnologie de printare 3D aleasă de utilizatorii aflați la început de drum este tehnologia FDM (fused deposition modeling), care permite realizarea modelelor 3D prin depunere strat cu strat. Aceasta permite ca experiența de lucru cu imprimantele 3D să fie simplă, atât pentru utilizatorii cu experiență în inginerie, cât și pentru utilizatorii aflați la prima interacțiune cu o imprimantă 3D.

Materia primă compatibilă cu imprimantele 3D cu tehnologie FDM este plasticul, cu diferite caracteristici și proprietăți. Dispus ca un fir de plastic pe o rolă, în timpul printării modelului dorit, materia primă este topită la temperatura optimă pentru a fi turnată strat cu strat până la obținerea obiectului dorit. Cele mai frecvent utilizate materii prime pentru tehnologia FDM sunt PLA, PETG și ABS, însă pe piață există o multitudine de materii prime compatibile precum filamente flexibile, solubile, cu inserție metalică, biodegradabile și chiar care imită textura lemnului.

  1. Aplicații nelimitate și personalizare

Cea mai atractivă caracteristică a tehnologiei în rândul utilizatorilor este reprezentată de posibilitatea de personalizare a modelelor 3D pe care își propun să le realizeze. În printarea 3D, singura limită e dată de creativitatea fiecărui utilizator în parte. De la realizarea pieselor de schimb în inginerie, obiective decorative, obiecte suport, jucării, utilizatorii pot valorifica imprimantele 3D cu care lucrează într-o multitudine de scenarii de utilizare.

Imprimantele 3D folosesc fișiere tridimensionale pentru a realiza modelele, iar pentru obținerea fișierelor compatibile cu imprimanta 3D utilizatorii pot proiecta într-un program de proiectare modelele necesare, pentru a le personaliza conform nevoilor lor. Există soluții inclusiv pentru utilizatorii fără experiență într-un program de proiectare, întrucât acești pot descărca în mod gratuit fișiere 3D pe care le pot printa cu ușurință la imprimanta 3D. Câteva dintre platformele gratuite cu modele 3D sunt: Thingiverse, Cults3D sau Sketchfab.

Cum este utilizată tehnologia de printare 3D ca hobby de către pasionații din comunitatea noastră

         Comunitatea noastră de pasionați este formată din cadre didactice din mediul preuniversitar și universitar, ingineri de service și producție, proiectanți și arhitecți, programatori, psihologi și ne bucurăm să descoperim că tehnologia de printare 3D atrage atenția în rândul unui număr tot mai mare de entuziaști.

O parte dintre pasionații de printare 3D, cu care am colaborat pentru furnizarea de echipamente dedicate printării 3D și a serviciilor de suport tehnic, și-au arătat deschiderea de a împărtăși cu noi experiența lor de lucru cu tehnologia de printare 3D, iar astăzi vă prezentăm povestea lor.

Marius Gigi Borcan, în vârstă de 53 de ani, activează în domeniul construcțiilor și de circa 2 luni lucrează cu o imprimantă 3D Prusa MK4, însă curiozitatea lui pare să fi început cu mult înainte, întrucât acesta ne mărturisește că“pasiunea pentru modelism și desen tehnic există din tinerețe. Evoluția tehnologiei cumulată cu această pasiune mi-a deschis drumul către robotică, CNC și imprimante 3D.” Aflat mereu în căutare de experiențe noi de învățare, dl. Borcan este dovada vie a faptului că pasiunea o putem urma indiferent de vârstă, “am început cursuri de Autocad și Solidworks la 50 de ani. Am vrut să învăț ceva nou. Când am făcut aceste cursuri nu mă gândeam la niciun fel de imprimantă. Apoi a venit provocarea,  pofta de explorare a necunoscutului. Așa a apărut primul CNC și prima imprimantă 3D.”

Începerea lucrului cu o imprimantă 3D este doar primul pas în procesul de familiarizare cu tehnologia de printare, iar cu multă deschidere și curiozitate pasionații din comunitatea noastră descoperă că noile abilități dobândite oferă numeroase oportunități. Dl. Borcan, care în prezent realizează machete și modele de avioane, precum și alte modele necesare în scop personal și casnic, ne spune “că dacă vor exista oportunități voi transforma acest hobby în business”, ceea ce ne demonstrează că pasiunile se pot transforma cu ușurință în afaceri, atunci când implicarea și entuziasmul își pun amprenta în proiectele realizate.

Andrei Ariton lucrează ca industria IT și a descoperit tehnologia de printare 3D o dată cu extinderea numărului de utilizatori la nivel global, acesta ne mărturisește că “de printare 3D am auzit în mare de peste tot dar în principal de pe youtube, și tot de acolo am observat că lumea laudă Prusa.”. De puțin timp lucrează cu o imprimantă 3D Prusa MK4, iar de atunci a experimentat cu realizarea de modele foarte variate, cu utilitate în viața de zi cu zi și pentru pasiunea sa pentru fotografie, “am realizat diferite accesorii pentru casă și props-uri pentru ședințele foto, acesorii de telefon și pentru acvariu”, ne povestește Andrei.

Prima experiență a utilizatorilor cu o imprimantă 3D este esențială. De aceea este important ca pasionații care își doresc să înceapă să lucreze cu această tehnologie, să opteze pentru o imprimantă 3D plug and play, ușor de folosit, care să le simplifice experiența de utilizare. Cel mai apreciat producător de imprimante 3D din Europa, Prusa Research a conceput noul model MK4 ca un echipament fiabil, iar cu sprijinul specialiștilor din echipa IRIS Robotics imprimantele 3D ajung la utilizatori asamblate, calibrate și pregătite pentru a printa. Noi, am livrat către Andrei imprimanta Prusa, iar acesta evaluează experiența de lucru cu aceasta cu “9/10 pentru calitate având in vedere ca nu am stat deloc sa umblu la setări pentru a îmbunătăți calitatea printului”.

Modele realizate la imprimanta 3D Prusa MK4

Printarea 3D ca Hobby: Ghid complet pentru pasionații de tehnologie 2 Printarea 3D ca Hobby: Ghid complet pentru pasionații de tehnologie 3 Printarea 3D ca Hobby: Ghid complet pentru pasionații de tehnologie 4

      Printarea 3D ca Hobby: Ghid complet pentru pasionații de tehnologie 5 Printarea 3D ca Hobby: Ghid complet pentru pasionații de tehnologie 6 Printarea 3D ca Hobby: Ghid complet pentru pasionații de tehnologie 7

Cum începi să folosești tehnologia de printare 3D ca hobby?

Din anul 2017, aducem tehnologia de printare 3D mai aproape cei pasionați, care își doresc să experimenteze pentru realizarea de proiecte proprii sau în cadrul companiilor, unde își desfășoară activitatea.  Dacă ți-am stârnit curiozitatea și ești interesat să dai frâu liber imaginației tale cu ajutorul unei imprimante 3D, iată care sunt pașii pe care te invităm să îi faci:

  1. Completezi formularul pentru o SESIUNE DE CONSULTANȚĂ GRATUITĂ

În cel mult 24 de ore, vei fi contactat de un consultant specializat care va răspunde întrebărilor tale despre tehnologia de printare 3D. Mai mult, dacă ai o idee despre ceea ce îți dorești să realizezi la imprimanta 3D, cu sprijinul nostru vei identifica cu ușurință tehnologia de printare 3D care te poate ajuta, materiile prime compatibile și îți oferim recomandări personalizate pentru a o valorifica într-un mod optim.

  1. Analizezi resursele și recomandările de imprimante 3D și o alegi pe cea mai potrivită

În urma sesiunii de consultanță gratuită, îți transmitem resurse gratuite pentru a te familiariza suplimentar cu tehnologia de printare 3D, precum și imprimante 3D care se potrivesc proiectelor tale. O alegi pe cea mai potrivită nevoilor tale și de aici începe experiența ta cu prima imprimantă 3D.

  1. Livrăm imprimanta 3D asamblată, calibrată și pregătită pentru a printa

Pentru ca tu să bucuri de o experiență de printare 3D imediat dupa ce primești comanda, noi ne ocupăm cu multă atenție de asamblarea, calibrarea și testarea echipamentelor înainte de trimitere. Astfel, după ce vei scoate imprimanta 3D din cutie, o vei pune în funcțiune cu noi și vei putea începe cu ușurință să realizezi primul tău print.

Alătură-te și tu unei comunități de pasionați, cu ajutorul printării 3D și transformă toate ideile tale în realitate. Te încurajăm să completezi formularul de contact de mai jos pentru a beneficia de o sesiune de CONSULTANȚĂ GRATUITĂ și începe și tu să îți modelezi viitorul, strat cu strat!

Printarea 3D ca Hobby: Ghid complet pentru pasionații de tehnologie 8

Ești interesat de tehnologia de printare 3D, dar nu știi ce imprimantă ți se potrivește? Discută cu un consultant!