Datorita restrictiilor impuse si a situatiei actuale cauzate de virusul COVID-19 comanda dumneavoastra este posibil sa fie livrata cu intarziere.

START în Printarea 3D

Nu cumpăra o imprimantă 3D înainte să știi răspunsul la aceste 10 întrebări.

Tot mai multe persoane descoperă printarea 3D și infinitele posibilități de a integra această tehnologie într-o afacere, chiar și la început de drum. Primim frecvent întrebări din partea celor curioși care au nevoie de consiliere pentru a înțelege modul de funcționare al tehnologiei, dar mai ales modul în care această tehnologie îi poate ajuta în mod personalizat, pentru obiectul de activitate al afacerii lor. Astfel, în acest GHID răspundem celor mai frecvente întrebări adresate. Asta te va ajuta în procesul de documentare și de înțelegere a tehnologiei de printare 3D. Fie că te gândești să incluzi printarea 3D ca tehnologie de ajutor în principalul obiect de activitate al companiei, vrei să îți extinzi gama de servicii din prezent, răspunsurile de mai jos îți vor fi de ajutor pentru a putea începe un proiect care să vizeze și această tehnologie.

Să începem! ^_^

1. Care este cea mai utilizată tehnologie de printare 3D și cum funcționează aceasta?

Tehnologia de printare 3D cea mai populară și utilizată în momentul de față este tehnologia FDM (fused deposition modeling). Această tehnologie reprezintă un proces continuu prin care imprimanta 3D printează cu un material termoplastic care este topit la o temperatură recomandată de către producător. Pe baza modelului 3D încărcat, imprimanta 3D topește plasticul și printează strat cu strat obiectele dorite. START în Printarea 3D 1

2. Cât timp durează printarea unei piese sau a unui model 3D?

Timpul de printare este estimat în programul software al imprimantei, unde sunt setați o serie de parametrii cu ajutorul căruia se fac setările potrivite modelului final pe care îl dorești. Programul software este unul de tip Slicer. Asta înseamnă că împarte obiectul în straturi, pentru a te asigura că poate fi printat cu sau fără suporți. Ulterior setezi materialul de printare, rezoluția cu care printezi, imprimanta 3D pe care printezi și poziția obiectului pe imprimantă. În final, vei avea o estimare asupra timpului de printare și a cantității de material care va fi folosit. START în Printarea 3D 2 Program software folosit Prusa Slic3r Dimensiuni obiect 100×51.68×80.02mm Estimare de timp 6 h 5m 45 s Estimare de timp 42.12 g

3. De unde iau modelele 3D pentru a fi printate la imprimanta 3D?

Înainte de a începe procesul de printare 3D, este importat să descarci sau să creezi modelele 3D de care ai nevoie. Metodele prin care se pot obține modele 3D:
  • Se poate proiecta într-un software de proiectare 3D piesa dorită. Există firme sau freelanceri care oferă aceste servicii.
  • Cu ajutorul unui scanner 3D se poate scana un obiect pentru a fi reprodus tot cu un software special.
  • Descarci gratuit modelele 3D de pe platformele gratuite precum thingiverse.com, myminifactory.com, instructables.com, yeggi.com.
În cazul în care proiectezi tu modelul 3D, e indicat să se măsoare o piesă pentru a reda cât mai specific forma și dimensiunile prin printarea piesei proiectate. În cazul scanării 3D, în funcție de tipul de scanner utilizat, modelul scanat va avea în final mai mult sau mai puțin nevoie de postprocesare, asta depinde de cât de profesional este scannerul folosit.

4. Eu nu am mai folosit pana acum o imprimanta, mă voi descurca?

Este important ca în momentul în care decizi să cumperi o imprimantă 3D să fie dedicată pentru nevoile tale. Astfel, dacă ești la început de drum și îți dorești o inițiere în tehnologia de printare 3D vei opta pentru o serie de imprimante 3D cu volum mic de printare. Acestea sunt dedicate în special pentru hobby. Sunt mai accesibile și au integrate funcții prin care simplifică munca ta și sunt recomandate pentru că poți înțelege mult mai bine procesul și te vei obișnui rapid cu această tehnologie.

5. Imprimanta 3D vine cu un soft sau este achiziționat separat?

Imprimanta 3D vine împreună cu un program software de tip Slicer, care te ajută să pregătești modelul 3D înainte de a fi printat. În programul de tip Slicer te asiguri că modelul poate fi printat 3D și nu necesită modificări. În cazul în care obiectul are porțiuni care se vor printa în aer, se va lua decizia de a include o serie de suporți care să ajute acele părți. De asemenea, în afară de analiza modelului 3D, vei alege din setări tipul de echipament cu care lucrezi, materialul utilizat în printare, gradul de umplere, dimensiunile finale ale obiectului, rezoluția, pentru a avea în final estimări asupra duratei de printare și a cantității material necesare pentru printare obiectului.

6. Ce mai am nevoie în afară de imprimanta 3D?

Pentru a începe procesul de printare este necesar în afară de imprimanta 3D, un laptop pentru instalarea programului software de tip Slicer. Acest software pregătește piesa pentru a fi printată , iar dacă piesele sunt realizate în mod personalizat vei avea nevoie și de un program de proiectare software de tip CAD. În topul recomandărilor în funcție de industria în care activezi sunt Solidworks, Catia, Fusion 360, însă există și programe de proiectare gratuite destinate utilizatorilor începători prin care pot începe să testeze principalele funcții. Mai ai nevoie de materiale consumabile, în funcție de tipul de piese pe care vrei să le printezi. Aceste materiale consumabile trebuie să respecte specificații de rezistență la forță, rigiditate, densitate, coeficientul de expansiune termică.

7. Cum pot printa cu mai multe culori?

Pentru printarea cu mai multe culori, există în principal două metode de printare a obiectelor dorite. Cu ajutorul unui accesoriu de tip hub multi-material, printarea este simplificată, întrucât un dispozitiv de acest tip poate fi atașat oricărui tip de imprimantă 3D pentru a printa cu până la 4 culori simultan. În mod practic, dintr-o imprimanta 3D cu un singur extruder veți putea realiza obiecte cu până la 4 culori și materiale diferite, în funcție de proiectele pe care vrei să le realizezi. Un exemplu de astfel de accesoriu complementar este Multi-material Palette 2 pe care îl poți vedea aici. Ca principal avantaj, hub-ul multi-material poate fi folosit împreună cu orice imprimantă 3D. În comparație cu modulul propriu dezvoltat de Prusa prin care extruderul printează cu până la 5 culori prin printarea unei forme distincte pe suprafața de printare, procesul de printare cu hub multi-material este unul mai eficient. START în Printarea 3D 3 Ca alternative, există modele de imprimante 3D care propun accesorii compatibile pentru printare cu multi-material. Acestea de regulă sunt dezvoltate de producătorul imprimantei 3D și sunt compatibile cu modelele dezvoltate de producător, întrucât sunt adaptate la structura imprimantei și specificațiile tehnice ale acesteia. Un exemplu de astfel de accesoriu este Kit-ul de upgrade Multi-material de la Prusa pe care îl poți vedea aici.
START în Printarea 3D 4

8. Dacă apar probleme la imprimanta 3D, cum le pot soluționa?

Pentru a asigura o experiență simplificată, la achiziția produselor de pe site-ul nostru oferim o serie de servicii care vin în întâmpinarea clienților noștri. Aceste servicii vizează trainingul inițial în vederea familiarizării cu principalele funcții ale produsului comandat, iar dacă întâmpini dificultăți tehnice, colegii noștri de la departamentul tehnic oferă suport prin mijloace electronice(telefon, apel video, teamviewer) pentru remedierea dificultăților tehnice. În cazul în care problema nu se poate soluționa împreună cu un consultant, produsul va fi transmis în service la sediul nostru.

9. Ce tip de materiale pot folosi la imprimanta 3D?

Cele mai uzuale materiale consumabile pentru imprimanta 3D sunt:
  • PLA;
  • ABS;
  • PET-G.
Filamentul PLA este cel mai uzual consumabil pentru imprimantele 3D întrucât se printează ușor, nu necesită alte setări speciale, majoritatea imprimantelor având deja setări predefinite pentru acest material. Însă este un material care nu este rezistent la șocuri. Se recomandă pentru piesele care nu vor fi folosite ca piese de rezistență, în special în cazul prototipurilor și a obiectelor personalizate de decor. Filamentul ABS este un filament rezistent, toxic pentru mediul înconjurător și care se recomandă a fi printat la o imprimantă 3D cu incintă închisă. Ca urmare a utilizării filamentului într-o incintă închisă se crește aderența materialului pe suprafața de printare. Filamentul este dedicat pentru printarea obiectelor folosite în diferite angrenaje, cu mențiunea că în funcție de specificul proiectului dezvoltat există și alte filamente dedicate pentru uz industrial. Filamentul PETG este o alternativă a materialului ABS, care nu este toxic pentru mediul înconjurător și poate fi printat inclusiv pe o imprimantă cu incintă deschisă. La nivel de rezistență este un material comparabil cu ABS, care se printează mult mai ușor.

10. Care este costul estimativ al materialelor?

La nivel de costuri ale materialelor, acestea pot începe de la 100 lei/kg și pot ajunge până la câteva sute de lei în funcție de tipul de material. Ca mențiune, filamentele exotice au costuri mai mari și se comercializează la 500 g sau 750g în comparație cu filamentele clasice care se comercializează la 1 kg, 2 kg sau chiar 5 kg. Costurile consumabilelor este dat și de brandul producător al filamentului, pentru care e important să identifici compatibilitatea cu imprimanta 3D pe care o utilizezi. E important să testezi sau să ceri o părere asupra brandurilor de materiale cu care poți obține rezultate cât mai calitative în final. Mai ai și alte întrebări la care dorești răspuns?

Obține o Consultanta Gratuită cu unul din colegii noștri prin completarea formularului de mai jos.

 

Vreau Consultanță Gratuită

  Telefon: +40738435679 E-mail: contact@irisrobotics.ro
START în Printarea 3D 5

Experții noștri îți răspund la orice întrebare. Rezervă o consultație gratuită acum.