Datorita restrictiilor impuse si a situatiei actuale cauzate de virusul COVID-19 comanda dumneavoastra este posibil sa fie livrata cu intarziere.

Studiu de caz 3D Makers România

O comunitate de printare 3D creată din pasiune 

Constatăm pe zi ce trece că tehnologia de printare 3D nu mai este la început în România!  În ultimii 3 ani industria de printare 3D a crescut considerabil și nu mai este o tehnologie folosită exclusiv de către ingineri. Ne bucurăm că există interes din partea persoanelor și a companiilor care fără un background tehnic își doresc să folosească tehnologia de printare 3D atât în cadrul proiectelor interne, cât și pentru diversificarea activității.  Cu un număr în continuă creștere de utilizatori de imprimante 3D este esențial ca aceștia să aibă acces la o comunitate unde pot găsi sfaturi și recomandări utile, soluții la problemele identificate și să-și împărtășească pasiunea. Am avut plăcerea de a-l cunoaște pe dl. Nicu din București, care a achiziționat de la noi în această iarnă o imprimantă 3D Prusa Mk3s+. pareri prusa mk3s+  Ca profesie, acesta este tehnician proiectant CAD, însă se consideră un “Maker” care cu mult curaj și pasiune a învățat foarte multe despre tehnologia de printare 3D.  Cu mare entuziasm, ne-a spus că i-ar plăcea să asambleze imprimanta pe cont propriu pentru că este deja familiarizat cu tehnologia, iar cu ocazia aceasta va pregăti un material video pentru canalul său de youtube.  Prin comunitatea 3D Makers România pe care o formează dl. Nicu pe canalul său de youtube, își propune să ofere informații punctuale, relevante și bazate pe experiența proprie despre imprimantele și consumabilele testate, pentru a ajuta comunitatea în luarea unei decizii de achiziție, precum și pentru troubleshooting. 

Am transmis imprimanta 3D Prusa Mk3s+ în varianta KIT, iar mai jos te invit să vezi cum a decurs procesul de asamblare. 

VIDEO ASAMBLARE PRUSA MK3S+

Încă din discuțiile inițiale, ne-a povestit și despre planurile de a forma și crește o comunitate utilă de printare 3D, care să reflecte experiența acumulată de fiecare utilizator în parte, ca sprijin atât pentru cei experimentați, cât și pentru cei ce se gândesc să intre în această lume a printării 3D. Suntem bucuroși să ne alăturăm inițiativei și să susținem demersurile comunității 3D Makers România!  Pentru a reflecta într-un mod cât mai transparent cum a descoperit tehnologia, cum o folosește și ce planuri are astfel încât să stârnească curiozitatea persoanelor neinițiate, să îi inspire și încurajeze, am pregătit un interviu special. 

Citește mai jos interviul cu creatorul Comunității 3D Makers România și află:

  • Cum a decurs procesul de inițiere în printarea 3D pentru un pasionat
  • Dacă poți folosi o imprimantă 3D fără experiență anterioară
  • Ce poți realiza la imprimanta 3D și cum te poate ajuta 
  • Cum sprijină comunitatea 3D Makers România viitorii “Makers”

1. Cum ați descoperit printarea 3D și cum a fost prima experiență cu o imprimantă?

„Am descoperit 3D printing-ul în 2015 în forma unui Anet A8, la un prieten. I was hooked! Mi-am procurat una și eu și m-am pus pe treaba. Dacă rețin bine momentul, cred că aveam un manual de instrucțiuni de 2 pagini și un milion de piese… Am citit manualul în 30 secunde și apoi au urmat 48 de ore de somn puțin, frustrare și resemnare. Am reușit și am terminat procesul de asamblare, iar spre surprinderea mea și a prietenului care avea deja una, totul a fost corect pus mai puțin mufele stepperelor din pcb care au fost puse invers și implicit toate axele se mișcau în sens invers. Următorul an l-am petrecut învățând să lucrez în Cura, TinkerCAD și să calibrez imprimanta cât mai bine, la momentul respectiv nu îmi puteam imagina că există ceva mai bun sau mai slab decat setup-ul meu. Am căutat și am găsit upgrade-uri, ce nu am găsit am proiectat și ce nu am putut proiecta din lipsa know-how-ului am încercat să găsesc la alții, iar cam dupa 1 an și jumătate upgrade-urile s-au terminat, totul era ready to go. Așa că ușor ușor am început să am nevoie de viteză, un pat mai mare și o calibrare mai ușoară. Pentru cei mai atenți, veți observa că nu am zis calitate, asta pentru că printurile erau de calitate. Chiar dacă aveam upgrade-uri, acestea erau strict pentru cadru, nu am schimbat rulmenți, pcb sau steppere, dar out of the box pentru un low budget, Anet-ul era chiar bun. Desigur, nu eram în situația de acum în care dau save g-code și print. Cel puțin 15 minute erau petrecute cu încălzirea, verificarea și mici retușuri. Nu vreau să vorbesc despre filament sau condițiile de păstrare între printuri.”  

2. Cum folosiți în prezent tehnologia de printare 3D și cum vă ajută?

„În momentul de fata dețin 3 imprimante, 2 Creality si o Prusa. Vor mai urma… Nu știu dacă pe cele de la Creality le mai pot numi low budget, mai ales după modificările pe care le au. Cred că ele se încadrează la rubrica de “costumized” si de asemenea au ajutat la tranziția mea de la un simplu amator la un “hands on maker”. Prusa  a venit ca un moft, imi doream Prusa inca de prin 2018, și nu din cauza bugetului nu am făcut pasul către ea, ci mai degrabă din frica și neîncredere. Nu puteam să cred ca exista ceva care să înglobeze tot și nici nu prea am avut de la cine sa ma informez. Le folosesc pe toate pentru absolut orice nevoie și obstacole/provocări pe care le intampin în viața de zi cu zi, ca sa fiu mai explicit mai jos va las cateva exemple: Sunt pescar profesionist Deși este un hobby mai scump decât 3D printing-ul, ca și în lumea 3d-ului anumite lucruri sunt mai bune dacă sunt făcute de tine, așa că prima întrebuințare a fost în crearea de piese componente și îmbunătățiri. Dacă mi-am putut face viața mai ușoară, de ce nu? Mi-am proiectat totul, de la suporti pentru lanterne, prinderi pentru accesorile din barca, servomecanisme pentru navomodele, prinderi și lămpi de iluminat până la simple cârlige de agatat pentru un dus portabil sau battery-pack. Sunt gamer!  Joc Dota, NFS și jocuri de strategie, primul print un stand pentru căști, de aici și până la modding pentru desktop nu a mai fost decât un pas. Sunt părinte.  Vă plac trenulețele? Băiatului meu da! Cred că vă puteți da seama deja unde bat.  Nu în ultimul rand sunt om Atunci când a fost vorba de ajuta pe cineva cu o nevoie, am făcut acest lucru, dar recunosc și nu-mi este rușine că am făcut asta și pentru bani. Dacă îți prețuiești munca și ești conștient de ce poți să faci, ai toate șansele să scoți niște bani pe lângă, iar dacă ești și suficient de dedicat, poți să ai un job full time. Însă când a fost nevoie de printarea suporților de viziere pentru medicii din linia întâi sau duze de conversie/adaptoare ale mastilor pentru oxi-generatoarele din spital, am făcut asta fără să stau pe ganduri. Atât cât a fost și cum am putut, am încercat să fac ceva.”

3. Care este impactul tehnologiei de printare 3D și cum este percepută tehnologia în comunitatea dumneavoastră?

„Vreau să răspund aici cu niște definiții. Comunitate, în sensul literar, așa cum este definită în dex reprezintă faptul de a fi comun mai multor lucruri, să ai o posesie în comun și/sau un grup de oameni cu interese comune. Mă opresc aici! Deci să ne ajutam, să ne susținem și să fim îngăduitori. Comunitatea, așa cum am perceput-o eu și de care m-am lovit ca de un zid, este formată din acele persoane, din anumite grupuri, de pe diversele platforme de socializare care se pot diviza în patru categorii: ”Makers pasionați” care sunt implicați și își doresc să sprijine noii utilizatori Cei care au un 3d printer sau mai multe, știu ce este raspberry pi, cum să facă troubleshooting și pe deasupra sunt dispuși să ajute comunitatea în cel mai mic detaliu. ”Makers pasionați” însă rezervați cu noii utilizatori Cei care au un 3d printer sau mai multe, știu ce este raspberry pi, cum să facă troubleshooting și care râd sau privesc de sus pe absolut oricine întreabă sau are probleme la nivelul lui, deseori inferior față de al lor. Aceștia sunt un fel de troll, de regula cu rol de admini sau moderatori, care la cel mic semn de “nesupunere” răspund aprig și îți fac un shaming din cale afara de parcă cineva ar vrea sa le fure ceva sau viața și onoarea lor depinde de asta. Asta sau țin să îți atragă atenția despre cum ceea ce ai întrebat tu nu are legatură deloc cu grupul și direcția lui și ar fi mai bine ca înainte să pui o întrebare, mai bine te documentezi despre problemă și întrebare și apoi pui întrebarea. Vă doare capul? Ei bine eu am pățit asta… ce sens are sa gasesc singur rezolvarea unei probleme și abia apoi sa vin sa intreb? De ce să mai întreb? ”Makers subiectivi ” Cei care au idee despre ceva, poate au un buget mai limitat sau din contră nu au limită și la orice întrebare sau problemă îți oferă o soluție care de cele mai multe ori este fie pe lângă subiect fie “FOARTE” subiectivă. De regulă răspunsul este nu căuta și nu cumpăra asta, ia de aici este mai ieftin și opusul, calitate frate!  <Cumpără rola asta de pla la 500 de lei 750gr si nu o sa mai in veci probleme.> <Cumpara un Flashforge de 10000 de euro daca iti permiti, este altceva.> Cu tot respectul pentru toți și toate, nimic din asta nu oferă răspuns la întrebarea pe care am pus-o inițial, mai exact cum pot sa fac bed level la un Cr10V2 pentru care nu am BLTouch? ”Makers prietenoși ” Cei care știu și vor sau nu să te ajute. Aceștia sunt cei mai puțini! Dacă pentru cei din urmă totul este clar, pentru cei care știu și vor să te ajute și mai mult de atât sunt conștienți de ce este o comunitate și cum funcționează ea, după ce vad în comentarii cele enumerate mai sus, aleg sa iti scrie în privat, sa te îndrume și în cele mai multe cazuri să rămâneți prieteni. În concluzie suntem destul de mulți “utilizatori situați la extreme” și foarte puțini oameni de mijloc. Nu am reușit sa ma incadrez pe mine, momentan.”

4. Am remarcat că în prezent susțineți educarea și familiarizarea comunității cu printarea 3D prin canalul de youtube 3D Makers Romania. Ce va propuneți prin activitatea de pe canal?

Canalul de youtube  și pagina de facebook au apărut ca răspuns la cele scrise mai sus, la intrebarea precedenta. Mi-am propus să fac video-uri de recenzie despre orice printer îmi trece prin mâini, filament și alte componente și accesorii, pentru ca la momentul oportun sa pot răspunde corect și concret, prin raspuns direct, articole sau filmulete pe youtube.  Am pus o întrebare despre extruder și am fost îndrumat să schimb filamentul, am pus o întrebare despre Prusa și am fost indrumat sa iau un Wanahoo. Vreau să dărâm aceste obiceiuri, vreau să creez o comunitate, exact așa cum scrie pe pagina 3D Makers România, pe Grupul nou pe care l-am creat și pe canalul de Youtube. Un grup și o comunitate unde oamenii să primească răspuns exact la întrebări, dacă au nevoie de sfaturi despre un filament de la Polymaker sau E-Sun, să nu le raspunda cineva cu Devil Design și mai ales cu replica: „al meu e mai bun pentru că eu îl folosesc!”. Dacă cineva are nevoie de un sfat de achizitie pentru un printer, să găsească filmulețe pe youtube în limba română, nu doar conținut sponsorizat. Plus de asta, poate părea paradoxal, dar nu toata lumea care are un 3d printer vorbește sau înțelege bine limba Engleza. În momentul de față, sunt în căutare de sponsori pentryu că nu pot să îmi investesc toate resursele în achiziția de imprimante și filamente doar de dragul de a face filme pe youtube. Dincolo de asta, altfel suna cand spui “episodul de astăzi este sponsorizat de către…” nu numai pentru cine ți-a dat acel ceva, dar și pentru tine, pentru credibilitate și profesionalism. De aceea, pentru a avea access la cât mai multe resurse, am tot scris în ultima perioadă o sumedenie de email-uri către producători de filamente și imprimante, ne-am prezentat și am încercat să îi atragem sa ne susțină. Cu toate  astea nu ne oprim aici, nici nu ne dăm bătuți și încercam să facem ceva cu ce avem disponibil, cine știe poate cineva va citi acest articol se va regasi în cele scrise și va vrea sa ne dea o sansa, nu mie cât comunității.”

5. Aveați experiență cu acest tip de echipamente înainte să achiziționați imprimanta Prusa i3 Mk3s? Cât de greu credeți că ar fi, pentru cineva care nu are deja experiență directă, să învețe să utilizeze suficient de bine aceste echipamente?

„Fiecare domeniu își are uneltele, dar și oamenii care sa le utilizeze. Prusa este de fapt o imprimanta all in one, prețul descurajează în prima faza mai ales dacă se adaugă și volumul mic de printare. Cu toate astea îți oferă posibilitatea de a asambla o imprimanta 3d de la zero, să înveți din greșeli și apoi să tipărești cu ea fără absolut nici un skill în ale nivelarii și calibrării.  În același timp, dacă ai experiența necesară și ai deja câteva imprimante rodate, Prusa vine și îți oferă un “Workhorse”, un fel de Mercedes bătrân de prin Africa anilor 80’ care își face treaba indiferent de condițiile și tratamentele la care este expus. Ca să sumarizez, fie că ai sau nu experiență, este printerul care iți oferă tot ce ai nevoie indiferent de nivelul pe care-l ai, atat din punct de vedere tehnic cât și al comunității și suportului. ”

6. Ați recomanda tehnologiile și serviciile oferite de IRIS Robotics?

„În momentul de față văd IRIS Robotics printre principalii promotori ai calității în domeniul 3D Printing-ului în România. Nu spun asta doar din prisma faptului ca au avut încredere în mine să îmi livreze un produs și eu să îl asamblez, dar și pentru că din toate discuțiile avute, m-am regasit în ideile lor și modelul acesta de business. Da, recomand și o fac cu toată deschiderea, vă recomand sa consultați blog-ul acestora, dacă nici așa nu sunteți convinși, nimic nu o va face.”   Ai ajuns la finalul interviului cu dl. Nicu, pasionat de 3d printing la fel ca tine. Intra pe canalul de Youtube 3D Makers România pentru mai multe videoclipuri utile despre 3d printing. 

Te invităm să descoperi informații utile și alte povesti de succes despre 3d printing pe blogul nostru:

14 IDEI DE AFACERI CU IMPRIMANTE 3D POVESTE DE SUCCES: TechnoHub Manufacturing, centru integrat de design, proiectare, manufactură și producție „Iașiul printat în miniatură” – Povestea Facultății de Geografie din Iași Ghidul complet în alegerea unei imprimante 3D START în Printarea 3D

Experții noștri îți răspund la orice întrebare. Rezervă o consultație gratuită acum.